Proje 2.)Market Uygulaması

Taner Sayın
3 min readJun 30, 2020

--

Herkese merhaba. Sqlite yardımı ile kullanıcıdan aldığımız bilgileri veritabanımıza aktaracağız. Uygulamaya geçmeden önce eğer Visual Studio Code kullanıyorsanız ve kodlarınızı aşağıdaki fotoğraflar gibi resim biçimine getirmek isterseniz “Polacode” eklentisini kullanabilirsiniz.

Gerekli modüllerimizi dahil ettikten sonra bir Ürün sınıfı oluşturduk ve bilgi vermesi açısından __str__ ifadesini kullandık.Burası sadece bilgi vermesi ve gerekli işlemlerin oluşturulması açısından oluşturulmuş bir sınıftı şimdi gelelim asıl sınıfımıza;

Tüm istediğimiz işlemleri Market sınıfında oluşturacağız.Burada Sqlite3 ile bağlantı oluşturup .db uzantılı bir isim vermemiz gerekecek.Daha sonra yazdığımız Sql kodu ile oluşacak tablomuza hangi türden olduğunu ifade ediyoruz.Bağlantı kes ve ürünleri göster fonksiyonları ile ileride çağırdığımızda görevlerini yapmış olacak.Burada fetchall() ile elemanların hepsini seçtik ve urun değişkeni URUN sınıfının tüm özelliklerini taşıyacak eğer şart sağlanırsa.

Ürün sorgulayabilmemiz için ürün adını kullanıcıdan almamız gerek.Yazdığımız sorgu ile Ürünlerden adı yazdığımız kullanıcıdan alınan ürün adını liste değişkenine atarak veri tabanımızda olup olmadığını boyuna bakarak araştırıyoruz.

Ürün eklemek için ise belirli bir ürün olması ve daha öncede yazılan gibi ürünün adı,kodu,fiyatı ve kullanma tarihi olması gerek bu yüzden urun adında ürün ekle fonksiyonuna bir parametre gönderip kullanıcıdan alıyoruz.

Ürün sil fonksiyonunda kullandığımız flush() metodu ile bizi 0.5 saniye bekletirken aynı zamanda sırayla 5 tane nokta basacak.

Eğer ürün veri tabanımızda var ve biz o ürünün fiyatını arttırmak istersek bu şekilde bir fonksiyon kullanabiliriz.Burada 2 adet sorgu kullandık çünkü ilk olarak bu ürünün var olup olmadığını gözlemledik ve eğer var ise ürünün fiyatını belirlenen miktar kadar arttırmış olduk.

Aynı şekilde fiyatını arttırdığımız gibi fiyatını düşürebiliriz de.Son kullanma tarihini güncellemek için ise de ürünün var olup olmadığına baktıktan sonra kullanıcıdan alının ürünün adı ve son kullanma tarihi eşliğinde güncelleyebiliriz.

Özetle fonksiyonlarımız da yapılan ortak işleme bakarsak ürünün adını aldıktan sonra gerekli sorgularımız eşliğinde bir liste değişkenine atıyoruz hepsini.Eğer ürün mevcut ise ve yapılacak işlemler silme,güncelleme,değiştirme gibi ise gerekli 2. Sql sorgusunu yazıyoruz.

Kullanıcıya yönlendirmek açısından print işlemi uyguladık.

Burada market değişkeni daha önce oluşturduğumuz ve içinde tüm fonksiyonları barındıran MARKET sınıfından miras alarak biz çıkmak isteyene kadar kullanıcıdan aldığımız bilgiler dahilinde gerekli fonksiyonları çağırıyoruz.

Örnek olarak bir işlem ekleyecek olursak ;

biçiminde eklenmiş olacak. Artık istenilen şekilde tüm bilgiler veri tabanımızda bulunmuş olacak.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler.

--

--

No responses yet